12Leden2020

Možnosti studia teologie v Čechách a na Slovensku

Člověk 35+, který je zapojen do učitelské služby v Apoštolské církvi, má rodinu a již je držitelem vysokoškolského vzdělání mne kontaktoval, zda bych mu vedle VOŠMT nedoporučil ještě i jiné možnosti studia teologie. Odpověděl jsem mu sepsáním všech možností, o nichž vím a nastínil jsem mu, jakého scénáře bych se držel já sám. Seznam škol, který níže rozepisuji, je vhodný i pro další uchazeče o studium. Prosím o jeho případné doplnění či korekci.


Dobrý den,

Těší mne Váš zájem o teologické vzdělávání. Doporučuji Vám však na prvním místě zvážit, oč Vám jde, co je Vaším cílem. Studium jakéhokoli akreditovaného programu při zaměstnání bývá poměrně náročné. Sám jsem si dokončoval bakaláře na Global University, měl jsem plnou podporu rodiny a zaměstnavatele, ale jedna třetina studia mi trvala nakonec tři roky!

Pokud jde o české školy, sám nemám dokonalý přehled o všem, co se za poslední roky vyrojilo nebo naopak zaniklo. Pokusím se vypsat školy, o nichž vím, že by mohly být vhodnou destinací.

  1. Vyšší odborná škola misijní a teologická (VOŠMT). Výhodou je zde přímý kontakt s církevním prostředím, v němž se nyní nacházíte. Vyučují zde letniční učitelé, pastoři, misionáři, takže budete blízko své vlastní teologické a duchovní tradici. Pokud jej úspěšně absolvujete, získáte DiS i BA, což Vám umožní navazující magisterské studium na zahraničním teologickém semináři. Pozor ale, titul „BA“ od VOŠMT / GU není v Čechách a na Slovensku automaticky uznáván. Při přihlášení k navazujícímu magisterskému studiu v ČR byste musel žádat o nostrifikaci. V zahraničí je BA od Global University vnímán jako zcela standardní bakalářský stupeň vzdělání. Např. na Continental Theological Seminary (CTS) nebo na Mattersey Hall nemají žádný problém, a to i když mají tyto semináře samy místní akreditace od států Evropské unie.
  2. Evangelikální teologický seminář (ETS). Výhodou je zde dobrý poměr hloubky výuky a zbožnosti. Na ETS mají vysoce kvalifikované a zároveň hluboce věřící učitele. Nevím, jak to tam teď přesně funguje, ale studenti ETS mohou za jistých podmínek získat bakaláře z UMB – KETM v Banské Bystrici. Z toho vyplývá snazší navazující magisterské studium v českém prostředí, protože byste nemusel žádat o nostrifikaci.
  3. Global University (GU). Jde de facto o odnož či sestru VOŠMT. Nabízíme všechny předměty VOŠMT formou distančních kurzů. Velkou výhodou je, že byste jako vysokoškolák splnil podmínky pro zápis do tzv. druhého bakalariátu, což znamená, že by se po Vás namísto 90 kreditů požadovalo jen 55. Je to tedy svým způsobem nejsnazší cesta. Nevýhodou je, že distanční studium nepřináší takové ovoce, jako studium, při němž máte alespoň nějaký kontakt s učitelem.
  4. Evangelická teologická fakulta (ETF). Nevýhody zde jsou zřejmé: Místy (subjektivně) necitlivá, neholistická prezentace závěrů biblické kritiky, jiná teologická tradice, zaměření na jiné církevní prostředí. Jsou zde ale i zřejmé výhody: Možnosti návazného studia až po studium doktorské, setkání s opravdovými špičkami v oboru, velmi kvalitní výuka např. biblických jazyků. Všechny profesory neznám, ale dle mých informací se i na ETF setkáte s kombinací zbožnosti a erudice (např. doc. Sláma, prof. Hošek, atp.).
  5. Katedra evanjelikálnej teológie a misie v Banské Bystrici (KETM). Výhodou je zde blízkost evangelikálnímu prostředí, plná VŠ akreditace, čili možnost studia až po doktorskou úroveň. Jde o školu podobnou, jako ETF, ale dle mého pozorování konzervativnější a s mírně nižšími nároky. Tím je ovšem nechci nijak shodit. Kvalita výuky zde bude na dobré úrovni.
  6. Gateway College v Nitře. Výhodou je zde zajímavý kolektiv vysoce motivovaných mladých studentů a vyučujících. Mají jakýsi druh dohody s KETM podobně jako ETS.
  7. ForMissions College v Malenovicích. Tuto nedávno vzniklou pobočku musím uvést pro úplnost, ačkoli mne na nich štve, že ubírají studenty z už tak dost vyčerpaného českého rybníčku a agresivně se prezentují. Nevím, co jim ostatní české teologické školy udělaly. O výhodách a nevýhodách nemám moc co říci, protože neznám žádného jejich absolventa či učitele, ale neřekl bych, že tam narazíte na něco, co na výše uvedených školách nenajdete. „Misionální“ zaměření je i na VOŠMT a ETS. Učí u nás dlouholetí misionáři z různých částí světa.
  8. Český biblický institut v Kroměříži (ČBI). Toto je jediná neakreditovaná škola na seznamu. Silnou vlastností je zde silně konzervativní světonázor a názor na Písmo. Říká se jim občas „MacArthurovci“.
  9. Katolické fakulty. Moje sestra nyní studuje v navazujícím magisterském teologickém programu na TF Jihočeské univerzity. Vedou ji katolíci, ale je tam silný důraz na teologický a narativní přístup k Písmu a menší důraz na ostrou biblickou kritiku nebo katolickou dogmatiku. Jeden známý z AC studuje na Cyrilometodejské fakultě v Olomouci a také si to pochvaluje.
  10. Nezmínil jsem: Adventistický teologický institut, Biblická internetová škola Brno (Slovo života), Husitská teologická fakulta. O těchto školách nesmýšlím zle, ale nevím, kterak by mohly do Vašeho kontextu přinést něco relevantního. Jsou specializované buď konfesně (ATI, BIŠB) nebo odborně (HTF).
  11. Zahraničí: V současnosti nevím o zahraničním bakalářském programu, který by bylo možné studovat kombinovaně. Zkusil bych se ale zeptat např. na Continental Theological Seminary (škola založená a podporovaná misií AoG USA), zda by Vám vzhledem k již dosaženému vzdělání a vzhledem k Vaší praxi v církvi nezkrátili cestu ke kombinovanému magisterskému programu. Vysvětlete jim, že už jste zapojený ve službě a vyučujete ve sboru. Pak by mohli být vůči Vám trošku individuálnější a nabídnout Vám lehčí „bridge program“. Studium na CTS by pro Vás zajisté bylo velmi náročné, ale jeho plody stojí za to. Úroveň odbornosti a kvalita tréninku je tam dle mého názoru o stupeň výš, než kdekoli v našem jazykovém prostředí.

Každá škola má svá specifika

V zásadě zde i v zahraničí platí, že každá škola má svá specifika a může nabídnout něco, co ostatní školy ne. Pokud Vás zajímá letniční teologie a spiritualita, jděte na VOŠMT nebo na CTS. Pokud se chcete stát konzervativním písmákem, jděte na ETS. Pokud chcete dosáhnout vysoké odbornosti, jděte na ETF nebo na KETM.

Pokud cítíte povolání do učitelské služby, nespokojil bych se na Vašem místě s neakreditovaným programem. Ne snad proto, že by titul sám o sobě něco znamenal, ale proto, že titul v biblistice/te­ologii Vám otevře dveře k učitelské službě na biblických školách a seminářích. Zvažujte již nyní, jaké možnosti navazujícího studia která škola má. Na druhou stranu, pokud si myslíte, že byste se pod náporem studijních povinností trápil nebo dostal do prekérní situace, zkuste si studium zkusit nějak pomaličku. Na GU lze začít jedním distančním předmětem nebo jednou návštěvou víkendového vyučování. Na ETS myslím také umožňují pomalejší rozjezd.

Modelový příklad

Kdybych byl na Vašem místě já, udělal bych následující. Nikam Vás tím netlačím, jen dávám příklad možného scénáře, který by vedl k tomu, že bych v rozumném čase získal adekvátní vzdělání, které by mne kvalifikovalo k učitelské službě ve sboru i na biblických školách.

  1. Přihlásíte se k BA studiu na Global University nebo do kombinovaného programu na VOŠMT (cenově výhodnější při rychlejším tempu studia),
  2. jako student GU můžete kombinovat distanční režim (studium jen s pomocí učebnice) a víkendová vyučování VOŠMT, což je velká výhoda, protože Vám to dává flexibilitu, ale i možnost kontaktu s vyučujícími na VOŠMT,
  3. na GU nemusíte psát bakalářskou ani absolventskou práci,
  4. jakmile nasbíráte potřebných 55 kreditů, získáte BA,
  5. přihlásíte se k navazujícímu magisterskému programu na CTS, který lze vystudovat ve flexibilním režimu návštěvami týdenních vyučování.

Vím, že jsem toho vychrlil hodně. Pokud vidíte nějakou nejasnost, neváhejte se dále ptát. Tento přehled asi publikuji i na blogu, ať to vidí i ostatní a ať to třeba někdo doplní.

Článek „Možnosti studia teologie v Čechách a na Slovensku“ okomentován 5×

  1. Dobrý den,
    k bodům č. 1 a 3 bych ještě dodal následující – absolventi VOŠMT či distančního studia Global University s titulem BA mohou také dále pokračovat distančně na návazném magisterském studiu na Global Institute of Theology. Tato škola sídlí na Maltě, celé studium je v angličtině a výsledkem je titul M.A. (případně lze po dokončení magisterského studia pokračovat i dál). Případným zájemcům mohu sdělit více informací, můžete si napsat o můj email bratru Michaelovi.

  2. Dobrý den,
    narazila jsem na Váš výčet, jelikož úporně hledám instituci, jenž by nostrifikovala mé vzdělání v programu TCM International Institut Heiligenkreuz, Rakousko (apostilu mám z Indianapolis, Indiana, USA). Ostatně – to je druhý důvod proč píši, tato škola mi ve Vašem výčtu chybí, přitom skvělá kvalita teologického vzdělání, dílem možno studovat v češtině…
    Můj dotaz však zní – jak dosáhnouti v malém českém a slovenském rybníčku nostrifikaci? Jsou s tím zkušenosti? Díky za odpověď, Lenka

    • Máme nevelké zkušenosti s nostrifikací BA vzdělání z Global University na jedné české univerzitě. Dopadlo to tam dobře, ale to onu univerzitu nijak nezavazuje. Je to plně v kompetenci děkana. Detaily prozradím přes e-mail.

      Myslím, že české a slovenské univerzity ještě nejsou úplně nastavené na prostupnost vzdělávání. Na nějakém anglofonním semináři to bude IMO daleko snazší. Vstřícní pro transfer kreditů bývají i na Global University. I o tom více přes e-mail.

      Jo, TCMI jsem kdysi zahlédl na Unitedu, ale zapomněl jsem. Tak díky za doplnění.

  3. ForMission College je kompletně v angličtině. Je to pobočka zahraniční VŠ. To mi přijde jako jasné vymezení oproti jiným školám.

    • Aha, to jsem nevěděl. Myslíte, že budou mít ambice to počeštit?

      GU má třeba taky vše jen v angličtině a národní kancelář se to snaží překládat.